VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (38 votes cast)

Parkour stammer fra Frankrig, det er en form for bevægelses kunst som udøves i bybilledet. Det handler om at komme fra A til B på hurtigste og mest elegante facon, kun ved brug af kroppen og de ting og bygninger man støder på på vejen.

Et brydende punkt for Parkour ligger tilbage omkring 2001, hvor offentligheden blev introduceret for ideen, og tog den til sig, indtil da havde Parkour været et resultat af at en Fransk soldat havde udviklet bevægelses mønstret hos sine soldater, til brug i Vietnam krigen.

I tiden herefter og bl.a. som følge af flere film, delte kulturen sig i to, den traditionelle Parkour, hvor det handlede om at komme fra A til B hurtigst, og ved brug af mindst mulig energi og så den nyere kultur, som blev døbt Free Running, hvor man  accepterer en form for kunstnerisk frihed, til at tilføje fx. saltomortaler, hvor det ikke er nødvendigt.

Her er en trailer til den danske film “My PLayground”

Det bedste råd der kan gives når det kommer til at gøre et Parkour Sko køb er at kigge lidt til crossfit miljøet og hvilke sko de bruger der. Deres absolut fortrukne sko hedder inov8 F-Lite 195, og det er også den vi anbefaler, ikke mindst fordi det er en ekstremt populær Parkour Sko i udlandet.

Skoen holder dig tæt til jorden, men har stadig lidt affjedring, i modsætning til Five Fingers, som for de fleste er lidt for ekstrem til Parkour.

Både som Crossfit- og Parkour sko har du brug for at kunne mærke jorden, eller hvad der nu er under dig, under dig, og ikke mindst have god kontakt med underlagt under dig. Det er vigtigt at skoen ikke er for blød i sålen, da det giver ustabilitet, og det har du ikke brug for som crossfit udøver, når du laver øvelser med vægte, det er simpelt ikke godt for leddene.

Denne ustabilitet er faktisk endnu værre for Parkour Udøvere, og der kan let opstå skader og fald, hvis du ikke bruger de rigtige Parkour sko.

Der er 3mm niveau forskel fra tå til hæl i Inov8 F-lite 195, det gør at der er en smule affjedring i skoen, og det er vigtigt når du laver parkour, da du kan komme til at lave landinger fra høje steder, og selvom du hele tiden bliver bedre til lære din krop at gøre landingen blødere, så er der stadig et impagt på dine fødder som det første der rammer.

Denne Parkour Sko har desuden forstærkninger på siderne, som egentlig er udviklet til at beskytte sko og fod, når man f.eks. klatrer i reb (Som i Crossfot), du kan sikkert sagtens forestille sig at det også er meget brugbart i en Parkour Sko.

 

Parkour Sko - Free Running Sko, 4.7 out of 5 based on 38 ratings