Jeg købte for nyligt et sæt barfodsløbesko. Du kan se dem på billedet herunder – der er tale om et par Vivabarefoot fra Amazon.co.uk:

billede2

Skoene kostede cirka 500 kroner inklusive fragt. Du kan også købe dem i Danmark fra en dansk webshop, men grundet det danske skattetryk skal du regne med lige at betale en tand mere for dine sko. Det fungerede fint for mig blot at købe dem i England i stedet for.

Skoene ankom og jeg tog dem på.

Der er tale om forfodsløb – der er altså ingen støtte på hælen. Hvis du træder ned med hælen først, som du gør i almindelige løbesko, gør det ondt og du får stød helt op i kroppen. Du er derfor nødt til at løbe på det forreste stykke af dine fødder i stedet for. Du løber i forvejen på det forreste stykke af dine fødder – men det er kun, når du spurter. Almindelige løbesko ser sådan her ud.

Du behøver ikke at spurte hele tiden – men det minder lidt om det.

Første gang jeg var ude at løbe med mine nye sko havde jeg sindssygt ondt i mine lægge i flere dage bagefter. Du bruger praktisk taget ikke dine lægge, når du løber med almindelige løbesko, men når du løber med forfodsløbesko trækker de nærmest hele læsset.

Derfor var det en sand kamp at komme op og især ned af trapper, hvor læggene igen skulle slå til. Jeg løb ikke engang særligt langt – jeg har cirka 1 kilometer ned til FitnessWorld på Jens Baggesens vej i Aarhus, hvilket passer godt både som opvarmning og som løbetur, når jeg er færdig med min træning. Altså 2 kilometer samlet.

De næste par gange jeg var ude at løbe med samme sko gik det en hel del bedre – og nu, hvor jeg tager turen på 1 kilometer ned og 1 kilometer op har jeg ikke ondt i læggene bagefter. Det var et spørgsmål om umiddelbart at vende sig til at løbe på denne måde.

Idéen med forfodsløbs

Med normale løbesko rammer hælen først og det skaber et sted. Dette stød rammer ikke hælen som følge af den store beskyttelse, der er i løbeskoene – det er derfor, de er hævet i bagenden.

I stedet for rammer det knæene og core-muskulaturen.

Det er også den primære årsag til, at mange løbere får knæskader. Stødende man får, når man rammer jorden, bliver så at sige kanaliseret lidt længere op til ens knæ, ryg og så videre.

Det sker ikke med forfodsløb. Her sætter du foden ned på en anden måde, hvor du undgår at få dette store stød på – og hvis du endeligt får et stød, kan du mærke det med det samme, da det gør ondt i fødderne. Du skal ikke ramme med hælen ned først særligt mange gange, før end det bliver decideret smertefuldt.

Det lærer dig at løbe rigtigt – at løbe, som vores forfædre gjort det. Jeg er glad for mine løbesko nu efter den indledende slåskamp med mine lægge og regner med, at mit næste par ligeledes bliver barfodsløb.

Skrevet af Halfdan Timm.