Hvad er TRX Træning

En TRX Suspension Trainer er et meget effektivt træningsredskab, som giver dig et utal af muligheder indenfor styrketræning, genoptræning og funktionel træning, alt sammen primært ved hjælp af din kropsvægt.

En af de ting der gør TRX træning rigtig smart er at det er svært at lave overbelastninger, da man vil kunne mærke med det samme når øvelsen er for svær, og så er det eneste man kan gøre, at korrigere kroppen, så øvelsen bliver lettere at udføre, og dermed ikke overbelaster.

Hjemmelavet TRX Kopi

Den originale TRX Suspension Trainer er virkeligt genialt udtænkt, den er også meget dyr. Jeg ville selv gerne lave TRX Træning hjemme, som supplement til Kettlebell træning, løb og sandsæk træning, men jeg synes den var ret dyr. Derfor kiggede jeg mig lidt omkring på  nettet og fandt en del der viste hvordan de havde lavet deres egne TRX kopier, de fleste gjorde det de skulle, men der manglede noget fleksibilitet og justeringsmuligheder, så de var altså ikke så gode som den originale.

Jeg stødte på en ung gut på Youtube, som har fundet på en DIY TRX metode – eller lav din egen TRX på dansk. Det der er forskellen på denne model og de fleste andre kopier, er at denne faktisk virker præcis ligesom den originale TRX, og alt sammen ved hjælp af remedier, som er tilgængelige for enhver, og ikke koster ret meget. Det tog mig ca. 30 min. at lave min TRX Kopi.

Forskellen til en Ægte TRX Suspension Trainer

Det er klart der forskel på den hjemmelavede og den originale. Jeg har haft den originale TRX suspension Trainer i hænderne og den er virkelig fed, super kvalitet og man har fornemmelsen af at den vil holde i mange år efter min hjemmelavede Suspension Trainer har givet op.

Jeg har brugt min hjemmelavede version i en del år nu og den holder endnu, men der begynder at være slitagespor og jeg har prøvet et par gange at knuder er gået op og det kan jo gå helt galt. Jeg har heldigvis været i stand til at klare mig igennem uden skader.

Du kan se min her (da den var ny):

 

Og her er den Ægte TRX Suspension Trainer i forskellige versioner

 Der er 2 dele af denne guide til at lave din egen TRX, jeg viser først videoen, og så oversætter jeg efterfølgende løst hvad han fortæller, det meste giver sig selv, ved bare at se videoen, det jeg brugte længst tid på var at finde de forskellige ting der skal bruges.

Det Skal Du Bruge Til At Lave Din Egen TRX:

3 stk spænderemme på 3 meter pr stk.

TRX Traening

TRX Traening

Remmene er 2,5 cm i bredden, læg mærke til spænde mekanismen, den er vigtig!

2 Stk. plastik Rør

Jeg fandt dette rør hos XL-byg, det er den type rør som bliver brugt til vandafløb under f.eks.  køkken vasken.

TRX-Traening-Haandtag

Røret har en diameter på 3,2 cm i den tynde ende målet på rørets yderste kant. Du skal bruge 2 stykker rør, som skal være 15 cm lange pr. stk. Jeg fandt et stykke rør hvor jeg kunne skære de stykker af med en nedstryger.

Sørg for at slibe enderne på rørene fine med sandpapir.

Lav håndtagene klar som det første.

2 stk. Papriclips

TRX Traening Papirclips

ca. 2,5 CM samme bredde som spænderemmene

1 stk. Karabin med gevind

TRX Traening Karabin Gevind

Min måler 5,5 cm x 2,5 cm

2 stk. Karabin

TRX Traening Karabin

Mine er 8 cm lange

Noget kraftigt tape a la Gaffer tape

TRX Traening Tape

Jeg valgte denne tape, da den har et godt grip, den smitter ikke af og lugter ikke, modsat noget billigt gråt gaffer tape efterligning jeg havde i forvejen, desuden ligner denne tape også meget den han bruger i videoen.

Du Skal Bruge Dette Værktøj:

  • En saks
  • Et målebånd
  • En nedstryger
  • Fint Sandpapir
  • En lighter

Sådan Laver Du Din Egen TRX Kopi

Først tager du en spænderem, og måler 20 cm ned fra spændet, det målte stykke folder du ned over remmen, herefter binder du en knude, så du får en løkke i enden af remmen. Gør det samme med en af de andre remme og klip det overskydende rem af. Det du har brug for er de 2 stykker med spændet og lykken på.

TRX Traening Spænde-knude-løkke

Du skal ende med at have 2 som disse, med spænde, knude og løkke

Tag en af de overskydende afklippede remme, den skal være ca. 260 cm lang, klip den til så den passer.

Før dette stykke rem gennem spændet, før det igennem nedefra, altså fra den flade side af spændet. Før det andet spænde på, i den anden ende af din 260 cm rem.

Hvis du holder din 260 cm rem op midt nu, skal dine spænder med knude og løkke, hænge i hver sin side af remme, hvis du trækker i løkkerne skal de ikke kunne rokke sig, da spænderne skal låse på den lange rem.

Der hænger nu noget overskydende rem over spænderne og flagrer, det vil vi gerne have til at sidde fast, og her kommer papir clipsene ind i billedet.

TRX Traening Papirclips

Papirclispen skal vende sådan her i forhold til remmen

TRX Traening papirclips

Gå til 3:20 i videoen for at se hvordan man gør i praksis

Gider du ikke selv – kan du købe den ægte vare lige her

Papirclipsen skal sidde 5 cm fra enden af det løse stykke rem. Det er ikke helt let, men se hvordan han gør i videoen, med forsigtighed, og lidt tålmodighed er det ikke alt for svært 🙂

Når du har gjort det, har du mulighed for at justere længden af din TRX kopi, og samtidig holdes de løse ender af remme på plads, så de ikke hænger og flagrer mens du træner.

Fastgørelses Stroppen

Nu skal vi lave den del der sidder fast der hvor du ønsker at bruge din TRX kopi.

Tag den sidste spænderem, og fastgør den til f.eks. en krog i loftet, en fri bjælke, overlæggeren på et gyngestativ, kun fantasien sætter grænser, lige nu skal vi bare have lavet stroppen, du kan sagtens flytte din TRX kopi senere.

Når du fastgør remmen, skal du igen huske at føre enden af remme i gennem spændet fra den flade side af spændet.

TRX Traening Fastgoerelse

Nu kan du sætte din TRX kopi i Gevind Kariabinen og spænde den godt.

TRX Traening Fastgoerelse TRX Traening Fastgørelse

Det overskydende stykke rem på fastgørelses remmen, er alt for langt, så mål 50 cm fra spændet og klip resten af.

Nu går vi over til Video klip del 2:

TRX Kopi Håndtag

Tag en af de overskydende stykker remme, mål et stykke ud på 90 cm og fold remmen så den ligger dobbelt. Klip den overskydende ende af, og klip igen hvor du har foldet remmen. Nu skal du have 2 stykker rem på 90 cm hver.

tage en af remmene og fold den så den ligger dobbelt. Bind en knude i den ende hvor remmen er foldet, du skal ende med en løkke, og den skal være lille, så knuden skal nærmest kun lige kunne lade sig gøre at binde.

TRX Træning Håndtag Løkke

Du skal ende med en løkke med 2 løse ender

Kom den ene løse del af remmen i gennem håndtaget. Læg nu den ene løse ende over den anden løse ende, kør den under, og nu skal den del du kørte over først, køres øverst igen, og under igen, og stram så knuden godt til. Den skal kun lige kunne bindes, men samtidig er der også nød til at være en lille smule ende på begge sider af knuden, ellers kan den glide op når du bruger den. Tjek disse knuder jævnligt, helst hver gang før du bruger den.

Se hvordan første del af håndtaget laves fra starten i video klip del 2.

Gør det samme med det andet håndtag.

Sæt Dine Karabiner i gennem løkkerne i håndtagene, nu er de faktisk klar til at sætte på din TRX , men du kan også bruge dem sammen med andet træningsudstyr.

Nu skal vi lave fod stropperne på håndtagene, til det skal vi bruge det overskydende stykke rem fra fastgørelses stroppen.

Mål 60 cm ned fra den ene ende, fold den og klip af ved enden og hvor den er foldet, ligesom før.

Tag det ene stykke og før det i gennem et håndtag, bind en knude magen til den sidste vi bandt på den anden håndtags strop. Gør det sammen med det andet håndtag.

Træk knuderne fra begge stropper ind i håndtaget, fra hver sin side, så de er skjult.

Dit håndtag skal nu se sådan ud, bortset fra tapen, det kommer lige om lidt.

TRX Træning Håndtag

Knuderne fra Stroppene er skubbet ind i håndtaget fra hver sin side

Finish

Tag din lighter og smelt alle ender på din TRX, ellers risikerer du at trådene i spænderemmene løber.

Kom tape på håndtagene, se evt. hvordan i videoklip 2 ved 6:20

Kom tape på enderne lige over papirclipsene.

Jeg har faktisk også kommet en smule tape på papirclipsense, der hvor de har kontakt med remmene, det får dem til at holde remmene bedre, synes jeg.

Når du har sat håndtagene fast på din TRX kopi, ved hjælp af karabinerne, er din helt egen nu klar til brug, det var ikke så svært vel 🙂

Skriv meget gerne en kommentar om din oplevelse med denne guide, med TRX træning i det hele taget, og også gerne om der er noget i guiden som kunne være bedre, god fornøjelse!

Holder den?

Jeg tjekker altid min TRX inden jeg går i gang med træningen, ved at rykke i håndtagene, og tjekke at resten holder, det er bedre at være forberedt hvis noget går i stykker, så kan du nå at korrigere. En anden fordel er t du kan fokusere på din TRX træning uden at tænke på om den nu også holder, for det har du jo lige tjekket.

Se flere DIY videoer på geniets Youtube Channel

Gider du ikke selv – kan du købe den ægte vare lige her